niedziela, 4 sierpnia 2013

Czekolada w Manufakturze


       Dzieci uzyskały dzisiaj dyplomy Deseranta, a było to tak…W Manufakturze Czekolady odbywały się warsztaty ręcznego robienia czekoladek ozdobnych. W fartuszkach i kucharskich czapkach wesołe towarzystwo dziecięce wyciskało, moczyło , ozdabiało i formowało czekoladowe frykasy. W czasie pracy cukiernika nie obyło się bez próbowania posypek, polew i innych kolorowych dodatków. Po wykonaniu smakowitych dzieł (Synek był bardzo dumny z formy w kształcie wyspy ) Dzieci wypiły truskawkową lemoniadę obserwując jak Pan Deserant pakuje ich czekoladowe wyroby do ozdobnych torebek.
A potem nastąpił bieg do domu, a wszystko w celi uchronienia czekoladowych skarbów przed rozpuszczającą temperaturą powietrza (dzisiaj ponowie 36 stopni celcjusza)….






Brak komentarzy: